środa, 4 września 2013

Zamiast paluszków i chipsów cd.

29.
Ciąg dalszy wczorajszego wpisu o zdrowych przekąskach.

Było o słoneczniku, trochę o orzechach. Dzisiaj o pestkach dyni.

Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP, a także witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez.  Im ciemniejszy miąższ owocu tym więcej ma witamin, a także karotenu, który poprawia koloryt skóry. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok.
Dynia jest owocem niskokalorycznym.
Oprócz właściwości zdrowotnych dynia wpływa także na urodę, ponieważ pomaga w zwalczaniu trądzika. To dzięki zawartości cynku w jej miąższu.
http://www.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/pestki-dyni-co-zawieraja-jakie-maja-wlasciwosci-jak-dynia-wplywa-na-zdrowie-i-urode_204842.html
fitness.food.pl

Alice ;**
Prześlij komentarz